Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Blog » Nedir, Nasıl Yapılır? » Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

21.05.2023 6 dk. Okuma Süresi

SaaS Nedir?

Software as a Service, yazılım hizmetinin sunucusunun web üzerinden ulaşılabilir olduğu bir uygulama türüdür. İşletmeler veya bireyler, ihtiyaçlarına göre çeşitli yazılımları satın alarak, bilgisayarlarına veya sunucularına yükleyebilirler. Ancak, SaaS ile yazılımların yapısı değişir ve kullanıcılar, sunucularda yürütülen yazılımları internet üzerinden kiralarlar.

SaaS Nasıl Çalışır?

SaaS, bir yazılım modelidir. Bu model, kullanıcıların yazılımlarını çalıştırmak için fiziksel olarak bir sunucu satın almaları gerektiği geleneksel yazılım modellerinden farklıdır. SaaS modelinde yazılım, yazılım sağlayıcının sunucularında barındırılır ve kullanıcılar internet aracılığıyla bu yazılımlara erişirler. Kullanıcılar, internet bağlantısına sahip oldukları herhangi bir yerden yazılımı kullanabilirler. Bu model, kullanım kolaylığı, düşük maliyet ve kurulum gerektirmemesi ile öne çıkar.

SaaS’ın Avantajları ve Dezavantajları

SaaS, günümüzde birçok farklı sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle küçük veya orta ölçekli işletmeler için ideal ve daha ucuz bir çözüm olabilir. Ancak, büyük işletmeler de SaaS modelini tercih ederek, maliyetleri azaltıp, işlerini daha kolay bir şekilde yönetebilirler.

SaaS’ın Avantajları

  • Herhangi bir yazılım yükleme işlemi gerekmeksizin hemen kullanılabilir
  • Kullanım tarzına göre ödeme yapılır, genellikle aylık veya yıllık abonelik şeklindedir
  • Güncellemeler ve bakım, sağlayıcı tarafından yapılır
  • İşletme maliyetleri azaltılır
  • Mobil cihazlar üzerinden erişim sağlama imkanı sunar

SaaS’ın Dezavantajları

  • Bağımsız bir çalışma olmadığı için, sağlayıcının sistemlerinde yaşanan sorunlardan etkilenebilir
  • Kullanıcının belli bir yazılım için ödeme yapması gerekiyor
  • Internet bağlantısı kaynaklı bağlantı sorunlarına maruz kalabilir

IaaS Hizmetleri Nelerdir?

IaaS, “Altyapı Olarak Hizmet” anlamına gelmektedir. Bu hizmetle birlikte, kullanıcılara sanal ortamda tüm donanım kaynakları sunulmaktadır. Sanal sunucular, ağlar ve depolama çözümleri gibi altyapı bileşenleri, kullanıcının talebine göre sağlanmaktadır.

Bu hizmet, şirketlerin kendi altyapılarını kurmakla uğraşmaları yerine, bu kaynakları bir hizmet sağlayıcısından kiralayarak kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Bu sayede, şirketler daha hızlı, daha kolay ve daha ekonomik bir şekilde altyapı kaynaklarına ulaşabilmektedirler.

Avantajları

  • Daha hızlı ve daha kolay bir altyapı kurulumu
  • Ekonomik bir maliyet
  • Esnek ölçeklendirme imkanı
  • Kullanım başına ödeme sistemi

Dezavantajları

  • Veri güvenliği konusunda endişeler
  • Bağımlılık oluşması
  • Kalite sorunları

 

IaaS, büyük ölçekli şirketlerin altyapılarını hızlı ve ekonomik bir şekilde kurmalarını sağlamaktadır. Ancak, veri güvenliği konusunda endişeler yaşanması ve bağımlılık sorunları olması nedeniyle, bu hizmeti kullanmadan önce iyi bir araştırma yapmak gerekmektedir.

PaaS Platformları Nasıl Kullanılır?

PaaS Nedir?

PaaS (Platform as a Service) doğrudan uygulama geliştirme ve dağıtımına odaklanan bir bulut bilişim modelidir. PaaS sağlayıcıları, müşterilerin uygulama geliştirmelerine, test etmelerine, barındırmalarına ve dağıtmalarına izin veren bir platform sunarlar. Bu model, müşterilerin uygulama altyapısını yönetmesine gerek kalmadan, üçüncü taraf bir sağlayıcıdan ihtiyaç duydukları işlevleri satın almalarına olanak tanır.

PaaS Kullanımı

PaaS kullanımı oldukça kolaydır. PaaS sağlayıcıları, müşterilerin uygulama geliştirmelerine olanak tanır. Bunun yanı sıra, PaaS platformları, müşterilerin uygulamalarını barındırmasını ve dağıtmasını sağlayarak, uygulama yönetimini de kolaylaştırır. PaaS platformları, uygulamaların çevrimiçi olarak hızlı bir şekilde yayınlanmasını da destekleyerek, müşterilere zaman ve para tasarrufu sağlar.

PaaS Özellikleri

Özellik Açıklama
Uygulama Geliştirme Araçları PaaS platformları, geliştiricilerin uygulama geliştirme, test etme ve imal etme süreçlerini kolaylaştıran geliştirici araçları içerir.
Otomatik Ölçeklendirme PaaS platformları, uygulamaların daha fazla trafikle başa çıkabilmesi için otomatik olarak ölçeklendirme sağlar.
Veritabanı Yönetimi PaaS platformları, veritabanı oluşturma, işletme ve yönetme süreçlerini otomatikleştirir.
Barındırma ve Dağıtım PaaS platformları, uygulamaların barındırılmasını ve dağıtılmasını sağlar.

PaaS platformları, geliştiricilere uygulama geliştirme, test etme, barındırma ve yönetme konularında kolaylık sağlar.

 

PaaS, uygulama geliştirme ve yönetim süreçlerini kolaylaştıran, işletmeler ve geliştiriciler için oldukça faydalı bir bulut bilişim modelidir. PaaS platformlarının kullanımı oldukça kolaydır ve müşterilerin uygulama altyapısını yönetmesine gerek kalmadan, üçüncü taraf bir sağlayıcıdan ihtiyaç duydukları işlevleri satın almalarına olanak tanır.

SaaS, IaaS Ve PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

SaaS, IaaS, ve PaaS, bulut bilişim hizmetlerinde sıkça duyduğumuz terimlerdir. Bu terimler genellikle birbirinin yerine kullanılabilen terimler olarak algılansa da, aslında tamamen farklı hizmetlerdir. Bu yazımızda sizlere SaaS, IaaS ve PaaS arasındaki farkları anlatacağız.

 

SaaS (Software as a Service): SaaS, yazılımların internet üzerinden kullanılmasına olanak sağlar. Bu hizmet çerçevesinde, yazılımın barındırıldığı sunucuya bağlanarak işlem yapılır. Kullanıcılar, yazılımı satın almak yerine, hizmet bedeli ödeyerek kullanırlar. Örneğin, Google Drive, Dropbox, Microsoft 365, Salesforce gibi hizmetler SaaS örnekleridir.

 

IaaS (Infrastructure as a Service): IaaS, geliştiricilere sınırsız bilgi işlem kaynaklarına erişim sağlar ve ölçeklendirme yapma imkanı sunar. Yani bu hizmet çerçevesinde, kullanıcılara belli bir kaynak ve alt yapı sunulur. Kullanıcılar, bu alt yapıyı kullanarak uygulamalarını ve servislerini geliştirirler. Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Cloud Platform, IaaS hizmeti sağlayan örneklerdir.

SaaS IaaS PaaS
Yazılımın internet üzerinden kullanımına olanak sağlar. Kullanıcılara belli bir kaynak ve alt yapı sunar. Uygulama geliştirme için gerekli ortamı sağlar.
Yazılım barındırılır, işlem yapmak için sunucuya bağlanılır. Kullanıcılar, alt yapıyı kullanarak uygulamalarını geliştirirler. Yazılımı barındırmak, bakımını sağlamak gibi işlemleri sağlar.
Örneğin: Google Drive, Dropbox, Microsoft 365, Salesforce. Örneğin: AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform. Örneğin: Heroku, Google App Engine, Microsoft Azure.

PaaS (Platform as a Service): PaaS, uygulama geliştirmek için yapılan harcamaları azaltır. Bu hizmete kaydolanlar, programlama dili ve çerçeve araçlarını seçerek, uygulamalarını geliştirebilirler. Bu hizmetin kullanımı son derece kolaydır. Kullanıcılar, geliştirdiği uygulamayı barındırmak istedikleri platformu seçerek, uygulamalarını hızlıca yayınlayabilirler. Heroku, Google App Engine ve Microsoft Azure, PaaS hizmeti sağlayan örneklerdir.

Sonuç

SaaS, IaaS ve PaaS birbirinden farklı hizmetlerdir. SaaS, belirli yazılımların internet üzerinden kullanılmasına olanak sağlarken; IaaS, geliştiricilere sınırsız bilgi işlem kaynaklarına erişim sağlar. PaaS ise uygulama geliştirmek için yapılan harcamaları azaltır.

0 0 Oylar
Yazıyı Puanla!
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır içi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Fırsat Habercisi

E-Bültenimize ücretsiz abone olun, indirimlerden ve fırsatlardan önce siz haberdar olun.