VDS Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Blog » Domain & Hosting » VDS Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Kapsamlı Rehber

VDS Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Kapsamlı Rehber

18.05.2023 6 dk. Okuma Süresi

VDS (Virtual Dedicated Server) sanal sunucu olarak da adlandırılan bir sunucu türüdür. İnternet üzerinden sanal bir platformda yer alır ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir. VDS’in amacı, bir sunucunun yüklemelerini ve anlık trafiğini kontrol etmek için bir sanal platform oluşturmaktır. Bu, birkaç uygulama ve web sitesinin aynı sunucu üzerinde çalışmasına olanak sağlar.

VDS’in önemi, özellikle küçük veya orta ölçekli işletmeler için büyüklük ve fiyat açısından uygun çözümler sunmasıdır. VDS sunucular, kullanıcılara CPU, RAM ve depolama alanı gibi kaynakları fiziksel sunucu olmadan kiralamalarına olanak sağlar. VDS, ayrıca kullanıcılara yüksek hızda internet bağlantısı ve veri güvenliği sağlar.

Okumaya Zamanın Yok Mu?

Sizler için hazırladığımız 2 dakikada VDS Nedir? VDS ve VPS arasındaki en temel farklar nelerdir? adlı videomuzu izleyip bahsettiğimiz örnekleri inceleyerek öğrendiğiniz bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=cmuVTebVYgc

Hayır, benim tüm detayları bilmeye ihtiyacım var derseniz o zaman aşağıdaki yazımızı okumaya davetlisiniz.

VDS Kimlere Hitap Eder?

VDS, bireysel ya da kurumsal pek çok farklı kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilir. VDS, işletmelerin web sitelerini daha güvenli ve daha hızlı bir şekilde barındırarak, hedef kitlelerine daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmalarını sağlar.

Ayrıca, VDS, yoğun trafik alan web siteleri için de ideal bir seçenektir. Bu sayede, kullanıcılar web sitelerine gelen trafiğin artmasına rağmen, performans kaybı yaşamadan tüm talepleri karşılayabilirler. VDS, özel yazılım uygulamalarının ve performans gerektiren işlemlerin çalıştırılması için de uygundur.

VDS ile Neler Yapılabilir?

VDS ile çok çeşitli işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, web sitenizi barındırabilir, mail yazılımları kullanabilir (özel maillerinizi kurabilir ve yönetebilirsiniz), özel yazılım uygulamalarını çalıştırabilir, veri tabanı yönetimi yapabilir ya da dosya barındırma amacıyla kullanabilirsiniz. Kullanıcı ve işletmelerin ihtiyaçlarına göre kullanım amacı değişebilir.

VDS Avantajları ve Dezavantajları

VDS veya diğer sanal sunucu türleri, birçok işletme tarafından fiziksel sunucular kullanmak yerine bir sanal sunucu kullanmanın daha kolay ve avantajlı olması sebebiyle tercih edilen bir seçenek haline geldi. Fakat avantajlarının farkında olduğumuz gibi dezavantajları hakkında da bilgi sahibi olmalı ve bu bilgiler dahilinde süreci planlamalıyız. Kararlarımızı bu bilgiler ile almalıyız. (Yine de bir projeye başlamadan önce bu konuda tecrübeli kişi veya kurumlardan bilgi/destek almanızda fayda olacaktır.)

VDS’in Avantajları

  • Dosyalarınız güvenli bir ortamda barınır.
  • Bağlantı hızı yüksektir. Dosya aktarımlarınız çok kısa sürede tamamlanır.
  • Maliyet açısından uygun bir seçenektir.
  • Fiziksel sunucuya nazaran daha hızlı, hiçbir veri kaybı yaşamadan, tek tıkla sanal sunucunuzu özelleştirebilirsiniz.

VDS’in Dezavantajları

  • Hosting hizmetlerine göre daha fazla teknik bilgi gerektirir.
  • Projeniz büyüdükçe ihtiyaçları artar. İhtiyaçlarınızı belli bir süre sonra karşılayamayabilir. İleride cloud (bulut) veya dedicated (fiziksel) sunuculara geçiş yapmanız gerekebilir.
  • Yeterince optimize edilmemiş yazılım veya uygulamalarda performans sorunları yaşanabilir.
  • Kullanıcıların tercihlerine göre yedekleme gibi bazı hizmetler ekstra olarak satın alınabilir ve bu ek maliyetlerin farkında olunmalıdır.

VDS ile Fiziksel Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS, orta ölçekli işletmeler veya web siteleri için mükemmel bir seçimdir. Bu sayede bir işletme, iş yükünü paylaşma, uygulama performansını artırma ve daha fazla güvenlik sağlama yoluyla maliyet tasarrufu yapabilir. Ancak, birçok insan VDS’in fiziksel sunuculardan nasıl bir farkı olduğunu merak ediyor.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Rack Server

Fiziksel sunucu, bir kişi veya işletmenin sahip olduğu fiziksel donanımdır. Bu sunucular, doğrudan bir ağ bağlantısına ve genellikle bir veri merkezi veya sunucu odası gibi fiziksel bir yere sahiptir. Sanallaştırma ile fiziksel sunucuların cpu, ram, disk, ağ vb. kaynakları paylaştırılır. Bu paylaştırılma işlemi sonucunda oluşan sunuculara ise sanal sunucu denir. Sanallaştırılma yöntemine göre sanal sunucu türleri değişmektedir.

Sanal Sunucu Türleri

Sanal sunucu türleri Cloud, VDS ve VPS olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Cloud Server

Cloud server, vds server ile aynı sanallaştırma yapısına sahiptir. Fakat daha güvenlidir. Yedekleme sistemleri ve cluster yapısı ile yedekleme derdiniz olmadan %100 uptime oranı ile sunucularınızı uzun süre kesintisiz çalıştırabilirsiniz.

VDS Server

Direkt fiziksel sunucunun paylaşımsız bir şekilde paylaştırılması sonucunda oluşan sunuculara VDS (Virtual Dedicated Server) denmektedir.

VPS Server

VDS sunucuların kaynaklarının paylaştırılması durumunda oluşan özel sunuculara VPS (Virtual Private Server) denmektedir.

VDS ve Fiziksel Sunucu Farklılıkları

Fiziksel sunucu kişiye özel olarak atanmıştır. VDS sunucu ise birçok kullanıcının kullandığı tek fiziksel sunucunun sadece kendisine atanan kaynakları paylaşımsız olarak kullanan bir sanal sunucu türüdür.

Dedicated Server (Fiziksel Sunucu) VDS Server
Fiziksel bir donanım birimi Tek sunucuda çalışan birden çok çevre birimi
Daha maliyetli Fiyat performans
Donanımları yükseltmek daha meşakkatlidir Tek tıkla yükseltme veya düşürme işlemi yapılabilir

VDS ile VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS ve VPS bulut bilişim teknolojisinde en sık kullanılan iki terimdir. İki terim de sanal sunucularla ilgilidir ancak aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır.

VPS’in ne olduğunu yukarıda anlattık. Şimdi aralarındaki performans farkına değinelim.

VPS birçok küçük işletme veya web sitesi için uygun bir seçenektir. Bu nedenle, daha küçük bütçelere, daha az trafik veya etkinliğe sahip olan kullanıcılara hitap eder. VDS ise orta/büyük ölçekli işletmeler veya projeler için daha uygun olabilir.

VDS VPS
Daha yüksek performans Orta seviye performans
Daha özelleştirilebilir Kısıtlı özelleştirme seçenekleri
Daha maliyetli Bütçe dostu

Bununla birlikte, her iki seçenek de hem bulut kullanımı hem de ölçeklenebilirlik açısından avantajlıdır. Hangisinin tercih edileceği, işletmenin ihtiyacına ve bütçesine bağlıdır.

Örnek VDS Kullanım Alanları

Örnek olarak, bir e-ticaret sitesi sahibi, VDS sunucusu kullanarak, alışveriş sepeti için özel veri tabanı sunucusu oluşturabilir. Bu sayede, ziyaretçilerin alışveriş sepetlerindeki ürünleri kaybetme olasılığı en aza indirilir ve e-ticaret sitesinin performansı artar.

Web Hosting

VDS’i gerekli kurulumları ve optimizasyonları yaptıktan sonra Web Hosting olarak kullanabilirsiniz.

Veri Tabanı

VDS, büyük veri tabanlarının saklanması ve yönetimi için kullanılabilir. Sadece veri tabanı için kullanılan sunucular ile daha iyi performans alındığı 6 yıllık tecrübemiz sonucunda tespit edilmiştir.

Uygulama Geliştirme

VDS, uygulama geliştirme süreci için bir deneme sahası olarak kullanılabilir. Bu sayede, geliştiriciler uygulama projelerini canlı ortamda test edebilirler.

Sonuç

VDS veya sanal sunucu, günümüzde birçok firma, işletme ve kullanıcı tarafından kullanılan barındırma çözümlerinden biridir. Bu barındırma türü, özellikle orta ve büyük ölçekli firmaların web sitelerinin barındırılması için ideal bir seçenektir. Fiziksel sunucularda olduğu gibi VDS sunucularında da önceki yıllara göre büyük bir artış gözlemlenmektedir.

Sonuç olarak, işletmeniz için doğru servis sağlayıcısını seçmek önemlidir. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve hizmet seçeneklerinizi araştırın. VDS server, birçok işletme için uygun olduğu halde her ihtiyacı karşılayamayabilir.

AltunHOST olarak müşterilerimizin hangi çözümlere ihtiyaçları olduğunu gayet iyi biliyor ve bu bilinçle aksiyon alıyoruz.
Paket seçiminde kararsızsanız sol altta bulunan “Satış Öncesi Destek” birimimizle iletişime geçip ihtiyacınız olan paket için fikir alabilirsiniz.

Bugün bir VDS Server kiralamayı planlıyorsanız, daha fazla vakit kaybetmeden hemen bir demo talep edin ve tüm endişelerinizi yenelim.

4.6 5 Oylar
Yazıyı Puanla!
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır içi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Fırsat Habercisi

E-Bültenimize ücretsiz abone olun, indirimlerden ve fırsatlardan önce siz haberdar olun.